Fylling

Det er en erstatning for tapt tannsubstans pga av skade. Den mest kjente årsaken til tannskader er «hull» på fagspråk kalt Karies.

Les mer

Karies forårsakes av syre fra bakterier (normalflora) i munnhulen, ved å spise matvarer som inneholder sukker og stivelse vil disse bakterier få næring. Resultatet er at de produserer syre som i sin tur vil etse emalje (ytterste og sterkeste lag på tannen). Det fører til porer i emalje hvor plakk vil samle seg og nedbrytelsen av emalje fortsetter slik at karies går inn til neste lag på tannen som er Dentin (tannben).

Karies sykdommen graderes fra 1 til 5, der grad 1 og 2 eller såkalt begynnende hull kan stoppe opp og bli til kronisk karies ved tilstrekkelig munnhygiene og riktig kosthold, derfor er det veldig viktig å oppsøke tannlegen regelmessige for å kunne oppdage det tidlig og dermed forebygge ytterligere skader på tenner. Karies grad 3 og mer må borres og der vil tannlegen fjerne dårlig skadet tannsubstans og erstatte det med en fylling. En ubehandlet karies sykdom vil føre til ising og tannpine og skadene kan bli så store at tannen må også rotfylles.